Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Curepipe, 1. část

Mauricijská krajina kolem města Curepipe

Curepipe je s přibližně 84 tisíci obyvateli čtvrtým největším městem na ostrově Mauritius, nachází se na náhorní plošině uprostřed ostrova v okrese Plaines Wilhems a je nejvýše položeným městem na ostrově.

Pro jeho název neexistuje žádné rozumné vysvětlení. Jednou z možností je, že si jeden cestující z přístavu Mahébourg do hlavního města Port Louis při cestě udělal pauzu, aby si vyčistil dýmku. Proto ta slova "cure" a "pipe" (francouzsky curer sa pipe = vyčistit dýmku).

Za ta léta zde v nadmořské výšce 550 metrů vyrostlo město, v jehož středu leží kráter vyhaslé sopky Trou aux Cerfs (průměr cca 200 m, hloubka 85 m). Asi pět kilometrů směrem na jih se rozkládá největší jezero na ostrově, Mare aux Vacoas.

Pokud chcete vyrazit z rozpálených pláží na pobřeží ostrova někam na výlet, je město Curepipe příjemně osvěžujícím tipem. Je to také hlavní důvod, proč si mnozí Mauricijci vybrali tohle město za svůj domov a jen o víkendu pak směřují do Port Louis, hlavního města. Ale i tady může pochopitelně také občas pršet, takže je rozumné přibalit si do svého zavazadla pláštěnku nebo deštník.

Historické centrum města se nachází v blízkosti obou autobusových městských nádraží a rozprostírá se kolem radnice, centrálního trhu a kostela St. Thérès. Mezi autobusovým nádražím Sever a Jih se nalézá také městský park Townhall Garden. Vlastně to není až zas tak velká zelená plocha, ovšem stojí zde slavné sochy Paula a Virginie, které zobrazují, jak Paul přenáší svou nejmilejší přes potok.

V Evropě není tohle romantické drama à la Romeo a Julie moc známé, ale ve Francii a na Mauritiu jde o povinnou školní četbu a tento příběh je tak současný, že by se mohlo klidně jednat i o příběh pravdivý.

Z městského parku se můžete vydat dát k centrálnímu tržišti, které dosáhlo i významného ocenění na poli designu. Na druhé straně parku se tyčí radnice postavená v roce 1902 v koloniálním stylu - L'Hôtel de Ville. Historie této radnice je velmi zvláštní, budova byla totiž postavena na žádost občanů pro účely oslav.

Poněvadž se tehdejšímu starostovi líbil dům "La Malmaison de Moka" ve městě Moka, koupil jej, nechal rozebrat a pak doslova cihlu po cihle převézt do Curepipe, kde byl dům znovu postaven. Jen několik metrů od radnice, před knihovnou Carnegie, stojí socha velmi zvláštní místní osobnosti - Sira Gaetana Duvala. Jeho tvář se vám možná bude znát povědomá, jeho portrét totiž zdobí mauricijskou bankovku o hodnotě 1000 rupes.

Mauricijská krajina kolem města Curepipe
Geografie: 

Místo

L'Hôtel de Ville, Curepipe 20° 19' 7.878" S, 57° 31' 36.9084" E
Location