Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Mauritius

Mapa Mauritia

Na ostrově Mauritius můžete strávit skutečně nádhernou dovolenou. Ostrovní stát, který je od roku 1968 součástí britského společenství národů Commonwealth, se nachází asi 1800 km od jihovýchodního pobřeží Afriky, těsně nad obratníkem Kozoroha.

Na Madagaskar je to z něj přibližně 855 km a jen 200 km do francouzského zámořského departementu La Réunion. Spolu s La Réunionem a Rodriguesem tvoří ostrovní skupinu Maskarény.

Mauricijská republika zahrnuje nejen stejnojmenný hlavní ostrov, ale také ostrovy Rodrigues, oba ostrovy Agalega a souostroví Cargados Carajos.

Ostrov má rozlohu přibližně 1865 km2 (asi polovina rozlohy ostrova Mallorca). Hlavním městem je Port Louis, kde žije přibližně 150 tisíc obyvatel a je to největší město na ostrově. Další větší města jsou Beau Bassin - Rosehill, Vacoas - Phoenix, Curepipe a Quatrebornes. Hlavní město bylo založeno v roce 1736 a rozkládá se na severozápadě ostrova, kolem chráněného přírodního přístavu.

Hlavní město Port Louis odráží nejen etnickou rozmanitost státu, ale jsou tu k vidění i dosud stále ještě zachované mnohé zajímavé budovy z koloniální éry. V jeho okolí pořád stojí krásné staré koloniální vily z tohoto období, které byly částečně obnoveny, a jež lze i navštívit.

Všude na ostrově jsou krásné pláže, kde se pouhý sen o perfektní dovolené stává skutečností. Původní vegetace ostrova se v lehce přístupných oblastech země již nevyskytuje. Původní deštné lesy se nacházejí pouze v přírodních rezervacích. Přesto je zdejší vegetace s některými opravdu vzácnými rostlinami vskutku pozoruhodná a rozhodně stojí za to ji vidět.

Na místech, kde v minulosti rostla původní vegetace, se nyní pěstují kulturní plodiny, a to především cukrová třtina. Plantáže cukrové třtiny pokrývají více než 80 % užitné plochy země.

Tento tropický ostrov je rájem nejen na souši, ale také pod mořskou hladinou. Všichni turisté, kteří vyplují na moře a do tamních lagun se třpytivými útesy, se dočkají neuvěřitelného a jedinečného zážitku, na nějž jen tak rychle nezapomenou.

Velká část ostrova je obklopena korálovým útesem, který chrání pláže od rozbouřeného moře. V některých částech jižního pobřeží tento útes chybí, moře je zde nevlídné a není vhodné ke koupání. Před Mauritiem najdete ještě některé malé neobydlené ostrovy, například Coin de Mire, Ile d’Ambre nebo Ile aux Bénitiers.

Ve vnitrozemí ostrova se nachází obrovská plošina s nádhernými horskými formacemi. Zde jsou vyhaslé sopky, krátery a vodopády. Tři horská pásma jsou důkazem sopečného původu ostrova, nejvyšším vrcholem je s 828 metry Piton de la Rivière Noire.

Základní údaje:

Počet obyvatel: cca 1,3 miliónu
Podnebí: tropické
Časové pásmo: GMT + 3 hodiny
Měna: 1 mauricijská rupie = 100 centů
Jazyky: angličtina
Náboženství: hinduismus, křesťanství, islám

Místo

Hlavní město Port Louis 20° 9' 35.8272" S, 57° 30' 19.2384" E
Location