Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Místní kuchyně, 1. část

Mauritius a typická kuchyně
Autor: whl.travel

Ostrov Mauritius by nemohl být rájem, kdyby jeho kuchyně nebyla přímo rajská. Kuchyně na ostrově je opravdu multikulturní a přitahuje gurmány širokou škálou svých kulinářských specialit.

Mimo specialit anglické kuchyně nabízejí místní restaurace prostě vše, co lze očekávat od mezinárodního menu. Můžete zde bez obav ochutnávat skvělou nabídku kuchyně čínské, italské, francouzské, španělské i orientální, je toho zkrátka tolik, že si jen opravdu stěží budete vybírat.

Ve velkých hotelech se pochopitelně plně přizpůsobí přáním svých hostů, ale ve většině případů to není nutné. K jídlu je tady k dostání opravdu vše a můžete si vybírat od jídel z právě ulovených čerstvých ryb, až třeba po klobásu. Místní kuchyně se dá bezesporu označit stejně jako jazyk obyvatel za kreolskou.

Je ovlivněna především indickými tradicemi, kari je zdejším národním jídlem. Ostrovní koření se mísí s rybami, masem a se zeleninou, s rýží, fazolemi a brédes (různé druhy ostrovní zeleniny). Další kreolskou specialitou je nepochybně též rocaille, rajčatová omáčka se zázvorem, česnekem, cibulí a s chilli. Základem tohoto jídla bývá obvykle kuřecí maso.

Všude u cest stojí malé stánky s chutným občerstvením. Můžete ochutnat třeba "samosas" (plněné těstovinové taštičky), "gateaux piment" (kuličky plněné hrachovou kaší) nebo "roti a dhol puri" (tenká chlebová placka podávaná s pikantní omáčkou).

Při výběru restaurací je určitě také z čeho vybírat: jsou tu restaurace indické, čínské, kreolské a francouzské. Můžete ochutnat vynikající indické curry, kreolské rougaille, pikantní smažené nudle nebo francouzský pepřový steak – mají tady snad úplně všechno.

Zvláštní specialitou je na ostrově Mauritius tzv. "salát milionář". Tento salát se připravuje ze vnitřku palmy coeur de palmiste. Na jihu ostrova se tahle palmy pěstují výhradně pro tento účel.

Typické pokrmy

Jídlo na ostrově Mauritius je velmi pestré, chutné a nabízí mnoho variant, protože se na tomto ostrově setkávají četné kultury z různých zemí. Narazíte tady na přistěhovalce z Indie, z Asie, z Afriky i z Evropy.

Na plážích si můžete koupit burgery, smaženou rýži, těstoviny nebo kuřecí kebab a pochopitelně i různé druhy ovoce, jako kokosové ořechy k jídlu nebo k pití, ananas či nakládané sladké ovoce.

Ovšem jakmile se začne stmívat, malé stánky s občerstvením se v blízkosti pláží zavírají. Otevírají se ovšem zase pouliční stánky s občerstvením a restaurace, které obvykle začínají svůj provoz v poledne a pak večer po západu slunce.

Přes den můžete dostat nějaké jídlo skoro všude a vždy vám k němu nabídnou nějakou tu omáčku (s chilli, cizrnou, čočkou, kari, rajčaty). Nejlépe ovšem pokrmy chutnají v kombinaci všech možných omáček. Podávají se plněné palačinky, smažené nudle nebo rýže na různé způsoby, s vejcem, s kuřecím masem, často pak i s jehněčím.

Mauritius - typické pokrmy
Autor: whl.travel

Místo

Mauritius 20° 31' 9.0552" S, 57° 31' 29.3592" E
Location