Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Místní kuchyně, 2. část

Servíruje se kuřecí kebab, ovoce a samosa, což jsou fritované těstovinové taštičky plněné zeleninou či masem, smíchané s kořeněnou bramborovou kaší, s rybami, kuřecím masem nebo se sýrem a podávané s chilli omáčkou.

To ale jen v případě, že si ji host přeje. Takovýto pokrm si na ostrově Mauritius obvykle dávají jen místní, protože Evropané nemají rádi až tak okořeněná jídla. Ovšem pokud jste zvyklí na pikantní jídla, rozhodně se vyplatí si něco takového dát. Nicméně, mauritijská kuchyně není až tak ostrá, jako kuchyně indická či asijská.

Velmi zdravý a lahodný zážitek představuje zelený kokosový ořech, který si můžete vypít přímo na pláži. Ale nezapomeňte, že se dá jíst i jeho dužina. Také ananas tady chutná úplně jinak, než u nás doma. Když jej totiž ochutnáte přímo na ostrově, nebudete se ani stačit divit, jakou znamenitou chutí se vyznačuje toto čerstvé ovoce.

Podobně je tomu i s banány. Na Mauritiu se rozlišují dva různé druhy sladkých banánů. Ty menší a trochu zavalitější chutnají trochu jinak, než ty, jež se pro nás označují jako "normální". V každém případě byste je měli ochutnat, protože v Evropě se po jejich dlouhé přepravní vzdálenosti nedá jejich chuť absolutně srovnávat s čerstvým ovocem.

Typickým jídlem na ostrově jsou "boulettes". Jde o malé kuličky vyrobené z tenkého těsta, plněné masem rybím, kuřecím, vepřovým, zeleninou nebo speciální směsí, což se pak celé společně dusí a vaří.

Tato pochoutka se pak servíruje na malé misce s okořeněnou polévkou, sójovou omáčkou, bylinkami, česnekem a třeba i s chilli. Tuhle dobrotu ale můžete jíst i bez polévky jen se sójovou omáčkou a s bylinkami.

Boulettes se dá jíst prakticky kdykoliv a kdekoliv, protože jsou považovány za národní pokrm. Poznávacím znamením prodavačů tohoto jídla jsou vždy dva neobvykle velké plechové hrnce s do špičky vybíhajícími pokličkami.

Nápoje

Také, co se týče nápojů, dostanete na ostrově Mauritius snad vše, po čem vaše srdce zatouží. Setkáte se zde samozřejmě i s mezinárodními nealkoholickými nápoji jako je Coca Cola nebo můžete ochutnat místní národní nealkoholický nápoj Eski s exotickými příchutěmi, např. s vanilkou a mandlemi.

Na ostrově se však většinou pije čistá voda bez bublinek, ale lze si zakoupit i vodu sycenou. Samozřejmě, že byste měli ochutnat i některé z chutných šťáv čerstvě připravovaných z tamějších exotických plodů, např. z marakuji nebo z manga.

Oblíbeným mauritijským nápojem je znamenitý rum vyráběný z domácí cukrové třtiny. Objevíte zde jeho nesčíslné varianty. Mezi ty nejoblíbenější značky patří Goodwill Local Rum a Green Island. Oblíbený je čistý rum, rum s colou nebo jiný lahodný koktejl.

Pivo je na ostrově také k dostání. Nejoblíbenějším druhem piva je Phoenix, ale prodává se tu i poněkud silnější pivo Blue Marlin. Vína jsou dovážena z Jižní Afriky, z Austrálie či z Francie.

Typický mauricijský pokrm tzv. "boulettes"