Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Obyvatelé ostrova

Vlajka ostrova Mauritius

Na ostrově Mauritius je názorně vidět, že tolerance na všech úrovních může opravdu fungovat. Doma je tu několik kultur a náboženství, která žijí klidně v míru vedle sebe. Pravý Maurician je kreolský kosmopolita.
Asi 1,2 miliónu obyvatel ostrova připomíná pestrou minulost. Lidé pocházejí z období kolonizace a otroctví, z pirátů i Indů. Turisté mohou očekávat kaleidoskop nejrůznějších dojmů během své cesty po ostrově, můžete ochutnávat francouzská, indická, čínská nebo kreolská jídla, vidět ženy v sárí nebo v evropském oblečení, každodenně poslouchat hudbu z Afriky, Indie i Evropy. Každá etnická skupina, která zde našla svůj domov, sem přinesla své kulturní dědictví. Někteří lidé opouští ostrov s pocitem, že absolvovali malou cestu kolem světa.

Nejprve se tu objevili Arabové, a sice ke konci 16. století. Pak připluli holandští námořníci, kteří využívali Mauritius jako obchodní stanici a částečně se zde i usazovali. Roku 1642 na ostrov připluli Francouzi, kteří sem dováželi otroky z Afriky. V následujících dvou staletích se na Mauritiu intenzivně vyvíjí zemědělství (pěstování cukrové třtiny a koření) a skoro úplně se vykácely zásoby tropického dřeva. Z tohoto období pochází zřejmě nejvíce trvalých kulturních kořenů, které sem zavezli indičtí námořníci, jejichž počet se stále navyšoval a se kterými přicházely též komerční produkty a hinduistická kultura.

Roku 1814 ovládli ostrov Angličané a v roce 1835 bylo zrušeno otroctví. Ostrov se začal mírovou cestou vyvíjet do multikulturního společenství, jež tady vlastně trvá dodnes. Ve městech stojí kostely a mešity vedle kopulovitých buddhistických a zdobných hinduistických chrámů. Ulicemi procházejí o Božím Těle křesťanská procesí a průvody cavadee tamních Tamilů z jižní Indie. Kromě církevních památek různých náboženství si zde můžete prohlédnout též ty nejrozmanitější koloniální stavby, zejména v hlavním městě Port Louis. To nejdůležitější kulturní dědictví představuje bezpochyby ona typické kreolská přátelskost, která vyvěrá přímo ze srdce.

Největší populační skupinu tvoří Indové (69%). Kreolové, potomci afrických otroků, tvoří asi 25% populace a křesťanští Evropané tvoří s přibližně 3% menšinu. Obyvatelé se dělí mezi čtyři hlavní světová náboženství: Asi 52% jsou hinduisté, 30% křesťané, 10% muslimové a 2% buddhističtí Číňané.
Ale jednu věc mají všichni tito lidé společnou: vidí sami sebe jako Mauricijce!

Oficiálním úředním jazykem na ostrově je angličtina. S tou se jako turisté velmi dobře dorozumíte prakticky všude. V každodenním životě narazíte také na francouzský a kreolský jazyk. Kreolština pochází z francouzštiny a různých afrických nářečí. Dnes s ní mluví všichni ostrované a spojuje různé etnické skupiny. Navíc se v rámci těchto etnických skupin používají další jazyky jako hindština, čínština anebo arabština.

Místo

Port Louis 20° 9' 43.6212" S, 57° 30' 5.2848" E
Location