Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Pár receptů, 2. část

Pak nalijte na pánev 2 lžíce oleje a nechte ho zahřát. Musíte přitom dávat pozor na to, aby rýže zůstala kyprá a neslepila se. Okořeňte ji rybí omáčkou a polovinou čajové lžičky sezamového oleje a přidejte půl šálku suchého bílého vína. Opékejte rychle na ohni.

Poté ještě přidejte špetkou šafránu obarvenou vodu, až je rýže z poloviny žlutá. Pak vařte dalších pár minut. Zamíchejte jednu lžíci světlé sójové omáčky u a pak vmíchejte i zbývající bílé víno. Je zapotřebí stále míchat a dusit pokrm na víně.

Čínské klobásky a kuře dobře promíchejte a opékejte 2 - 3 minuty. Pak přidejte míchaná vajíčka a krevety, a opět opékejte 2 - 3 minuty. Nakonec ještě přidejte jarní cibulkou a dobře promíchejte. Podávejte teplé s chilli omáčkou, s rajčatovým čatní (chutney) nebo s omáčkou z chilli a z česneku.

A na závěr již jen přání: Dobrou chuť - Bon Appetit, jak říkají na ostrově Mauritius.

Naan - indický chléb

Slovo Nan pochází ze zemí, kde se mluví persky (Írán, Afghánistán, Tádžikistán) a znamená jednoduše chléb. Toto slovo se později rozšířilo i do sousedních jazyků na indickém subkontinentu a mezi národy Střední Asie. Je tak oblíbeným jídlem i mezi obyvateli ostrova Mauritius.

Přísady:

• 500 g prosáté bílé mouky
• 1 lžíce prášku do pečiva
• 1/ 4 lžičky jedlé sody
• 1 našlehané vejce
• 2 lžičky cukru
• 50 ml mléka
• 5 g (přepuštěné máslo) nebo olej
• voda
• sůl

Postup:

Smícháme prosátou mouku, sodu, prášek do pečiva, vejce, cukr a mléko. Přidáme dostatečné množství vody, aby bylo vzniklé těsto měkké a hladké. Zakryjeme vlhkým hadříkem a necháme stát asi 10 minut v teplém prostředí. Přidáme rozpuštěné ghí nebo olej a těsto uhněteme. Pak jej přikryjeme a necháme 2 hodiny kynout.

Pak se těsto rozdělí na 6 kuliček, které položíme na lehce pomoučenou pracovní plochu. Každou kuličku vyválíme, až vzniknou okrouhlé disky. Nyní je musíme vytáhnout do stran, aby se dosáhlo typického protáhlého tvaru.

Chléb položíme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě (175°C) po dobu 2 - 3 minut nebo dokud se nezbarví do zlatova.

Dobrou chuť - Bon Appetit.