Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Peníze

Ostrov Mauritius a mince

Národní měnou na ostrově Mauritius je mauricijská rupie (Rs, ISO kód: MUR), jedna tato rupie se skládá ze 100 centů. Mince mají hodnoty 1, 5, 10, 20, 50 Rs a bankovky pak 10, 25, 50, 100, 200, 500, 1000 a 2000 Rs. 1 euro odpovídá zhruba 26 Rs.

Mauricijská rupie byla zavedena jako oficiální měna v roce 1877, dříve se na ostrově platilo mauricijským dolarem, britskou librou anebo indickou rupií. Když se zaváděla nová domácí měna, volba padla právě na rupii, protože v té době se rozlila po celé zemi mohutná vlna imigrantů z Indie. Dodnes také představují Indové největší etnickou skupinu imigrantů na Mauritiu.

Pokud se rozhodnete strávit svou dovolenou na ostrově Mauritius, musíte mít k dispozici místní domácí měnu. V mnoha obchodech stranou od turistických letovisek totiž přijímají pouze domácí měnu.

Všeobecně se turistům doporučuje vyměnit si peníze až přímo na místě, již na letišti Aéroport international Sir Seewoosagur Ramgoolam, které najdete asi 50 km od hlavního města Port Louis, je k dispozici mnoho směnáren. Směnárny a banky ale najdete i v samotných turistických centrech a peníze si tam můžete vyměnit bez nějakých problémů.

Zkušení cestovatelé uvádějí, že ve směnárnách bývá obvykle lepší kurs než v bankách, poněvadž jednotlivé směnárny si navzájem silně konkurují. Směnárny mají obvykle navíc delší otevírací dobu než banky.

Banky mívají otevřeno od pondělí do čtvrtka v čase od 9:15 do 15:15 hodin, v pátek pak od 9:15 do 15:30 hodin. V sobotu má otevřeno jen několik bank, a sice od 9:15 do 11:15 hodin.
Abyste pořád nemuseli o dovolené u sebe nosit nějakou hotovost, dozajista uvítáte služby místních bankomatů, ze kterých je samozřejmě možné vybírat peníze s mezinárodní platební kartou.

Hlavní kreditní karty jako jsou Visa, MasterCard, American Express anebo Dinners jsou většinou bez problémů přijímány ve všech mezinárodních hotelech, obchodech a restauracích. Cestovní šeky v eurech a v amerických dolarech lze nechat proplatit téměř ve všech bankách. Je ale pochopitelně velice účelné informovat se již doma, zda příslušná banka je plně kompatibilní s výběrem bankomatu na Mauritiu.

Dovoz cizí i místní měny je neomezený, při dovozu větších částek cizí měny a též při jejím vývozu je ovšem vyžadováno prohlášení. Vývoz cizí měny je možný až do výše deklarovaného dovozu, snížené o vyměněnou částku. Vývoz místní měny je omezen.

Ostrov Mauritius a bankovka

Místo

Aéroport international Sir Seewoosagur Ramgoolam 20° 26' 0.9888" S, 57° 40' 45.9192" E
Location