Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Port Louis, 1. část

Mauritius a rušná ulice města Port Louis
Autor: reibai

Bývalé koloniální městečko Port Louis je dnes hlavním městem ostrova Mauritius a s přibližně 200 000 obyvateli je současně i největším městem ostrova, které najdete na severozápadním pobřeží. Je to také hospodářské centrum celé země, můžete tak tady každé ráno spatřit mnoho Mauritijců, kteří sem přijíždějí z vnitrozemí za prací, čímž tu vzniká obvyklý dopravní chaos.

Své pojmenování město Port Louis obdrželo po francouzském králi Ludvíku XIV. a není to v klasickém slova smyslu žádné "krásné" město s mnoha pamětihodnostmi, ale i přesto rozhodně stojí za návštěvu. Seznámíte se tu totiž poněkud blíže s mauritijskou kulturou a lépe pochopíte každodenní život obyčejných Mauritijců.

Dostihy

Zvláštní atrakcí města je bezpochyby koňské závodiště Mauritius Turf Club. Druhá nejstarší závodní dráha na světě, Champ de Mars, láká od května do prosince, vždy v sobotu kolem 12. hodiny, bezpočet místních obyvatel a také turistů na zajímavé dostihy.

Zatímco někteří lidé sem přicházejí v oblecích a ve společenských šatech a svá místa zaujímají na horních tribunách, kde se musí platit a popíjí se šampaňské (ženy platí cca 100 Rs, muži 175 Rs), většina publika se shromažďuje ve spodních tribunách, které jsou zdarma, nebo ve střední části prostoru pro diváky.

Jakmile se objeví žokejové na koních, nastane všude napětí a po startu závodu již nejsou lidé vůbec k udržení. Ze všech stran se ozývají výkřiky, jásot či proklínání, podle toho, jací koně jsou vepředu, a jakým ten který náruživý milovník dostihů fandí. Když někdo dostane v přestávce jednotlivých závodů hlad nebo žízeň, přesune se jen do střední části závodní dráhy, kde jsou řady stánků s nejrůznějším občerstvením a lahůdkami. Atmosféra připomíná spíše lidovou slavnost.

Památky

Nejzajímavějšími pamětihodnostmi města Port Louis jsou náměstí Place d'Armes se sochou Françoise Mahé de Labourdonnaise (zakladatele města), Government House (dnešní oficiální sídlo vlády), katedrály St. Louis a St. James nebo čínská čtvrť.

Určitě stojí za vidění i Poštovní muzeum, které bylo postaveno v roce 1810 v typickém slohu mauritijské koloniální architektury. Kromě kopie slavné známky Modrý Mauritius si zde můžete zakoupit i veškeré současné známky. V přírodně - historickém muzeu si zase můžete prohlédnout informativní výstavu o geologii či o světě rostlin a živočichů na ostrově. Ve stejné budově je umístěna i státní knihovna.

Zajímavosti

Skvělým výchozím bodem pro prohlídku města je tzv. Waterfront, který najdete přímo v přístavu. Působí tady také turistická kancelář, kde můžete získat nejrůznější brožury a informace o ostrově a jeho hlavním městě.

Místo

Dostihové závodiště Champ de Mars, Port Louis 20° 10' 8.9724" S, 57° 30' 36.3204" E
Location