Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Port Louis, 2. část

Hned u vody stojí také velké elegantní nákupní centrum Caudan Waterfront, kde najdete otevřené značkové butiky, ale také třeba specializované obchody pro surfaře. Různé kavárny a restaurace lákají ke chvilce odpočinku spojené s výhledem na přístav. Mimochodem Waterfront je vyobrazen i na bankovce o hodnotě 50 Rs.

V jediném přístavu na celém ostrově Mauritius si můžete koupit cokoliv, po čem vaše srdce zatouží. Přístav byl před několika lety přestavěn a dnes je tu mnoho butiků a obchodů, které dokonale nalákají na ty nejrůznější nákupy. Je zde také mnoho docela dobrých restaurací.

Půjdete-li ještě o kousek dál směrem do centra, dojdete na centrální tržnici, kde panuje neustálý ruch. Na místním Central Marketu se totiž stále něco děje. V opravdu monumentální hale se dají koupit ty nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. Hned opodál je několik dalších hal s prodejem masa a drůbeže. Zvýšená opatrnost je tady ale opravdu na místě, protože tu na vás mohou vyzkoušet své štěstí místní kapsáři.

Směrem dál do centra města, směrem k čínské čtvrti, se pak ocitnete v místech mnoha rozporů. Na jedné straně tady stojí impozantní stavby, jako je třeba budova místní letecké společnosti Air Mauritius, a hned vedle se krčí malé a zchátralé domky.

Pokud hledáte mezi vším tím ruchem nějaké to místečko ke chvilce odpočinku, bude nejlepší zajít do zahrady Jardin de la Compagnie. Je to malá oáza zeleně uprostřed hlučného a ​​rušného městského prostředí. Najdete ji v západní části města, v blízkosti domu Government House, který nechal postavit guvernér Mahé de Labourdonnais roku 1736. Je to tak nejstarší budova v historii ostrova.

Ještě předtím, než navštívíte nějakou restauraci, měli byste se nejdřív zastavit u nějakého stánku s občerstvením a ochutnat z jejich nabídky. Zejména samosas, taštičky se zeleninou nebo s masovou náplní, dostanete vždy čerstvě připravené snad na každém rohu.

Parkování a doprava

Ovšem město Port Louis má nepochybně i své vlastní kouzlo. Snad vždy tady najdete někoho, kdo vám bude ochotně a trpělivě vysvětlovat, kde v místním docela hustém provozu najdete nějaké parkoviště. Takový dotaz se tady jeví určitě často rozumnějším řešením vašich problémů, než vycházet z místních, někdy nedokonalých a matoucích map. Vstřícnost Mauritijců je opravdu veliká.

Velké parkovací garáže jsou přímo u Waterfrontu a příjezd sem je dobře značený. Ale toto značení se dá snadno přehlédnout. Jedete-li z jihu po dálnici M1, je zapotřebí odbočit vlevo k parkovišti Waterfront. První dvě hodiny stojí 25 Rs a za každou další započatou hodinu parkování budete platit 25 Rs.

Z prakticky všech větších měst na ostrově se dostanete do města Port Louis i autobusem. Autobusové nádraží je umístěno centrálně, takže si pak metropoli můžete prohlédnout velmi dobře i pěšky.

Místo

Jardin de la Compagnie, Port Louis 20° 9' 49.2228" S, 57° 30' 8.2296" E
Location