Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Quatre Bornes

Mauritius a okolí města Quarte Bornes

Quatre Bornes je s přibližně 80 tisíci obyvateli páté největší město na ostrově Mauritius. Nachází se v jeho vnitrozemí, do hlavního města Port Louis je to asi 15 km a 30 km je to pak na letiště.

V této oblasti leží více mauritijských měst, jako například Rose Hill, Beau-Bassin, Vacoas anebo Curepipe. I když se všechna tato města v podstatě navzájem spojují a proplétají, každé má typickou vlastní atmosféru a vlastní historii.

Město je obklopené zelenými mauritijskými horami a je odtud opravdu nádherný výhled. To je pravděpodobně i jeden z důvodů, proč je tohle město jednou z nejoblíbenějších míst pobytu bohatých místních obyvatel.

Název města se překládá jako "Čtyři hranice), ale bývá spíše označováno městem květin, protože jich tu roste a kvete opravdu velmi mnoho a vůbec veškeré zeleni se tu daří přímo znamenitě.

Město se nalézá na ostrově v takové poloze, že ho v podstatě během vašich cest nemůžete minout. A pokud sem tedy již zavítáte, bude jistě dobré se již předem seznámit s několika zajímavými tipy a nápady, na co se ve městě zaměřit.

Trhy a obchody

Hlavní ulice je plná nesčetných obchodů. Dá se tady nakoupit snad úplně všechno, stojí tu jeden butik vedle druhého. Nabídka je široká a koupíte tu oblečení boty, tašky, kosmetiku, DVD, knihy a mnoho dalších zajímavých věcí.

Ve městě Quatre Bornes je známé tržiště, kde se ve středu a v sobotu dají koupit všechny možné druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Čtvrtek a neděle jsou pak vyhrazeny trhu s oblečením.

Velmi výhodně se zde dají pořídit zejména různé tkaniny, šperky a módní doplňky, ovšem na druhé straně tady trhovci prodávají i spoustu haraburdí. Ve zbývající dny v týdnu můžete zajít na menší trh, kde se prodávají opět všechno možné.

Tržnice se nachází přímo naproti autobusovému nádraží a rozhodně byste ji měli navštívit. Jen asi pět minut chůze odtud je "Orchard Center", třípodlažní nákupní centrum. I tady mají spoustu oblečení všeho druhu, od surfařské výstroje, až třeba po indické oblečení, večerní róby, atd.

V obchodním centru Orchard Center narazíte i na několik skvělých obchodů s elektronikou, supermarket Spar a obchod s módním příslušenstvím v africkém stylu.

Ve třetím patře obchodního centra je klub Twentyone 22, otevřený každý pátek a sobotu večer. DJ´s hrají převážně elektronickou hudbu, house, minimal či trance. Sjíždějí se sem hlavně místní obyvatelé, turistů tady bývá méně. Aspoň se tak ale můžete trochu blíže seznámit s domácími obyvateli.

Jídlo

Pokud se chcete dobře najíst, budeme k tomu mít opravdu dost příležitostí. Podél hlavní ulice je otevřena celá řada restaurací, ovšem narazíte tu i na celou řadu typicky mauritijských občerstvení a na cukrárny s výbornými sladkostmi.

Půjdete-li po hlavní ulici směrem od autobusového nádraží na jih, objevíte vpravo asi po 10 minutách chůze podnik "La Marmite Divine". Je to malá restaurace s výlučně vegetariánskou kuchyní.

Doprava

Autobusem se do města Quatre Bornes dostanete snadno. Jak z města Flic en Flac, tak i z Tamarinu, Port Louis a z okolních měst sem pravidelně zajíždějí veřejné autobusy. Cesta z Flic en Flac trvá podle hustoty provozu asi 45 minut až hodinu. Autobus z Port Louis sem nejede déle než 30 minut.

V dopravní špičce nedoporučujeme do města vjíždět ani autem, ani autobusem. Je pak totiž třeba počítat s opravdu dlouhým čekáním v dopravních zácpách.

Geografie: 

Místo

Quatre Bornes 20° 15' 55.2132" S, 57° 28' 44.5908" E
Location