Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Rose Hill / Beau Bassin

Ostrov Mauritius a radnice ve městě Rose Hill

"Město obchodu" Rose Hill společně s městem Beau Bassin vytváří městský komplex a je tak druhým největším městem ostrova Mauritius. Najdete ho na náhorní plošině v centru ostrova, v okrese Wilhems Plaines, a žije zde kolem 110 tisíc obyvatel.

Tzv. Plaza je centrem tohoto souměstí, kde po celý den vládne opravdu velmi čilý ruch. Většina obchodů se nachází právě v této oblasti, je tu i knihovna, radnice a divadlo.

Historie

Místo bylo známé již na konci 18. století, kdy hlavní město ostrova Port Louis čelilo náporu malárie. Lidé se tak stěhovali do Wilhems Plaines. Do chladnějšího podnebí se komáři nijak nehrnuli a malárie tam tedy neřádila.

V letech 1788 - 1868 v místě fungoval cukrovar s názvem Beau-Bassin Sugar Factory. V následujícím období se tady usadili podnikatelé a obchodníci, a 1. listopadu 1877 bylo založeno místo Beau-Bassin.

Rose Hill se původně jmenovalo Blondeauville. To vzniklo na pozemku Blondeau, který patřil předtím cukrovaru. Když Blondeau věnovalo část místa vládě, město bylo přejmenováno 14. dubna 1868 na Rosehill. V roce 1896 se obě městečka sloučila.

Zajímavost: Roku 1915 se zde narodil francouzský spisovatel Loys Masson.

Nákupy

Speciálně pro nakupování představuje město opravdový ráj. Pokud si chcete na ostrově Mauritius koupit něco cenově výhodného a přitom kvalitního, jsme na správném místě.

Nákupním tipem je určitě Billabong Outletstore v blízkosti autobusového nádraží. Je ale dobré vědět, že obchody jsou otevřeny ve čtvrtek jen půl dne.

Mezi nejznámější nákupní centra patří Atrium Shopping Centre na Vandermeersch Steet, Arcade Sunassee na Royal Road a Les Galeries Evershine v Commercial Complexu. Naleznete tam vše, co si jen lze představit. Od oblečení, přes DVD, až po šperky.

Pěkné a levné látky se dají sehnat na tržnici s oblečením v Tulsidas a Tulsidas, což je obchod se šátky, s látkami a s indickým oblečením, který se nalézá u Royal Road. Jsou tam i velmi šikovní krejčí, kteří vám oblečení ušijí na míru.

Právě na Royal Road je i obchod s hudebními nosiči - Harbour Music Store, kde se dá nakoupit široká škála různých hudebních CD.

Jak se sem dostanete?

Autem: Pokud jedeme ve směru od Port Louis, odbočíte z hlavní silnice mezi Port Louis a Flic en Flac vlevo. Po této silnici pojedete až ke křižovatce ve tvaru T a pak odbočíte doprava. Tudy se již dostanete přímo do centra.

Pokud přijíždíte ve směru od Quatre Bornes, musíte nejprve přejet na hlavní silnici vedoucí do Port Louis. Zde pak následuje poměrně brzy výjezd na Rose Hill, Beau Bassin a Reduit. Směr do centra města je pak již vyznačen.

Autobusem: Autobusem se sem dá dojet jak z Port Louis, tak z Quatre Bornes. Pokud pojedete z Flic en Flac, musíte se nejprve autobusem vypravit do Quatre Bornes a odtud posléze zamířit do Rose Hill.

Určitě se vám vyplatí strávit alespoň jeden den v tomto krásném a zajímavém městě, kde se můžete opravdu "ponořit" do typického mauticijského městského života.

Geografie: 

Místo

Rose Hill 20° 13' 59.9988" S, 57° 28' 0.0012" E
Location