Jste zde

Domů » Jižní pobřeží

Zajímavosti na jihu

Mys Rochester Falls
Autor: alaingosse

Při cestě podél pobřežní silnice směrem na jih ostrova Mauritius je mys Baie du Cap jistě její nejokázalejší částí. Vystydlá láva zde vytvořila až daleko do moře nádherný výběžek země.

Na vrcholu mysu se nacházejí ostré serpentiny, které byste měli projet s nejvyšší opatrností. V jejich nejužším místě stojí vyhlídkový bod, na který můžete vylézt, nabízí úchvatný výhled na ostrov i moře.

Souillac je malá rybářská vesnice, kde to vypadá, jako by se tu zastavil čas. Lodě se líně houpají na moři a místní muži sedí se studeným pivem ve stínu přesličníků. Ale přesto tu můžete navštívit některé zajímavé budovy z koloniálního období, jako je stará pošta, kostel anebo impozantní soudní budova.

Kromě toho najdete v Souillacu bývalé obydlí mauricijského básníka jménem Robert Edward Hart, který se se svým dílem proslavil až ve Velké Británii a Francii. Dnes je jeho dům muzeem, kde se můžete dozvědět něco více o jeho životě a díle.

Celkem blízko vesničky Souillac se nachází úsek pláže Le Gris Gris. Nicméně kvůli silnému proudu je zde koupání nebezpečné. Stejně jako ostatní návštěvníci byste si zde ale měli uspořádat alespoň piknik na pláži a užívat si pohledu na rozbouřené moře.

Vodopády Rochester Falls se nacházejí cca 3 km od Souillacu. Nabízejí velkolepý pohled, protože díky ochlazení lávy se zde vytvořily různé úrovně skalních útvarů a voda teče přes tyto kaskády do vodního bazénu. Mauricijská mládež si tady díky dech beroucím skokům do bazénu vydělává na návštěvnících malé kapesné.

V blízkosti místa Rivier des Anguilles se návštěvníci ocitnou v nedotčené krajině, vypadající jako džungle. Na místě bývalé vanilkové plantáže se dnes nachází krokodýlí rezervace La Vanille Crocodile Park. Nilští krokodýli byli dovezeni na Mauritius z ostrova Madagaskar.

Obzvláště napínavé je přirozeně jejich krmení. Návštěvníci se v parku mohou seznámit také s ostatními ostrovními obyvateli, jako jsou chameleoni, hadi, obří želvy, divoká prasata anebo opice. Navíc budete mít možnost navštívit místní restauraci, kde se kromě normálních pokrmů připravuje pro dobrodruhy krokodýlí maso.

Každý, kdo chce jednou zažít drsnou přírodu uprostřed Indického oceánu, by si měl udělat výlet do Le Souffleur. Za svůj název (v překladu znamená něco jako "Nozdry") vděčí zvláštnímu představení v rozbouřeném moři: Při vysokých vlnách stříkají masy vody nahoru skrz tunel a vypadají jako fascinující fontána. Tady se síla Indického oceánu ukazuje velmi jasně.

Geografie: 

Místo

Pláž Le Gris Gris, Souillac 20° 31' 29.4564" S, 57° 31' 53.2092" E
Location