Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Historic Marine

Je několik věcí, které si automaticky vybavíme, když se řekne ostrov Mauritius. Je to třeba rum Arrangé, pták dodo a někdo si vzpomene i na známé modely lodí. Továrna na jejich výrobu se nachází v místě Goodlands a nese název Fabric Historic Marine. Přispěla rozhodně k tomu, že se modely lodí staly také jedním ze symbolů tohoto ostrova.

Již v roce 1982 založili tuto firmu tři místní obyvatelé. Brzy poté se o jimi vyráběné modely lodí začali zajímat i turisté. Továrna tak začala prosperovat a růst. V roce 1983 měla pouze 35 pracovníků, kteří se naplno věnovali výrobě modelů lodí. O rok později bylo však zaměstnanců již dvakrát tolik a v nabídce firmy již bylo 20 modelů.

V následujících letech proslula společnost Historic Marine svými vysoce kvalitními modely lodí i daleko za hranicemi ostrova Mauritius. V roce 1987 nastal velkolepý boom a výroba se zvýšila až na 1200 modelů ročně, a na výrobě se podílelo více než 100 pracovníků. Od této chvíle se začaly modely lodí tohoto proslulého výrobce dodávat do celého světa.

Historic Marine je v současné době známa nejen na ostrově, ale doslova po celém světě. Je to zejména díky výrobě vysoce kvalitních replik historických plachetnic. Mezi pravidelné klienty továrny patří či patřili třeba švédský král, zpěvák Phil Collins nebo François Mitterand. I ve velkých luxusních hotelech na Mauritiu můžete spatřit ve vitrínách modely z této továrny.

Ve výstavních prostorách jsou k vidění mistrovská díla vycházející z dílen Historic Marine. Mezi vystavenými modely spatříte např. legendární loď Bounty nebo tři Kolumbovo lodě - Santa Mariu, Ninu a Pintu. V dílně pracují pouze zkušení řemeslníci, kteří klidně dovolí návštěvníkům, aby jim nahlíželi přes rameno.

Velmi detailní repliky historických plachetnic se tu vyrábějí s maximální pečlivostí podle plánů z muzeí, fotografií i kreseb. Zatímco mužští řemeslníci většinou používají ke zpracování dřeva teaku, mahagonu či balzy, je ženám vyhrazena ta snad vůbec nejobtížnější část výroby.

S neobyčejnou pečlivostí a přesností instalují na modely plachty a barví jednotlivé lodě podle předem připravených vzorů. Jeden takto zhotovený model lodi si vyžádá 100 až 1500 hodin práce a úplné dokončení takového modelu může trvat až 7 měsíců.

Na ostrově Mauritius působí mnohem více podobných továren na výrobu modelů lodí, ovšem podnik Historic Marine je největší a dokonale proslulý výrobou těch nejkvalitnějších modelů. Stoprocentní profesionalita se tu projevuje od nákupu až po dodání.

Kdo přikládá obzvláštní důležitost detailům a kvalitě, určitě si zakoupí model právě u této firmy. Je ale současně nutné očekávat, že tak kvalitní a dokonalé repliky lodí budou stát o něco víc, než podobné modely, vyrobené jinými výrobci.

Modely od firmy Historic Marine si můžete pořídit, pochopitelně v závislosti na tom kterém konkrétním výrobku, v cenách od 320 až do 7000 euro. Příčný řez lodí stojí od 210 do 500 euro. Kdo si chce pořídit nějaký méně nákladný suvenýr, může si koupit model typické mauricijské pirogy za 20 až 50 euro.

Pokud si někdo koupí nějaký ten model, je tento předán po překontrolování jeho kvality kupujícímu a před odletem je pečlivě zabalený doručen až na letiště. Toto zboží je "duty free" a procleno tedy bude až doma. Malé a střední modely mohou být přepravovány i jako příruční zavazadlo.

Geografie: 

Místo

Historic Marine, Goodlands 20° 2' 23.01" S, 57° 39' 21.2652" E
Location