Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Modrý Mauritius a Dodo

Pták Dodo
Autor: quinet

Modrý Mauricius je termín, který vám určitě prolétne hlavou při pomyšlení na tento ostrov. Ale co to je za dopisní známku, která se stala nejslavnější známkou na světě?
Za svůj věhlas vděčí popletenému rytci Josephu Osmond Barnardovi. Ten měl k příležitosti konání maškarního plesu, který pořádal britský guvernér Sir William Gomm a jeho žena v září 1847 ve městě Port Louis, vyrobit známku na zvací dopisy. Za tímto účelem vytvořil 500 oranžovo-červených jednopencových známek a 500 modrých dvoupencových známek.

Tyto známky ale mají malou chybu, místo obvyklého nápisu "Post Paid" (poplatek zaplacen) je na nich nápis "Post Office" (poštovní úřad). Barnard ve spěchu nechtěně vyrobil falešnou tiskovou desku. A tak byly známky rozeslány po celém světě. Většina z nich pravděpodobně zmizela bez povšimnutí v koši, a tak jich dnes existuje jen asi 12 modrých a 14 oranžovo-červených. Tyto vzácné exempláře jsou dnes obchodovány mezi filatelisty více než některé z nejcennějších známek na světě. Dokonce i královna Alžběta má ve svém držení každou z těchto rarit.

Všude na ostrově Mauritius se turisté mohou setkat se symbolem ostrova, s nelétavým ptákem s názvem dronte mauricijský, zkráceně dodo, zvaným také blboun nejapný. Dodo jako plyšová hračka, na tričkách, mincích nebo ručnících. Přitom tento živočich vyhynul již v 17. století. Nelétavý pták, který se vyskytoval jen na tomto ostrově, byl u nizozemských dobyvatelů velmi oblíben jako pokrm na talíři.

Červeně zbarvený pták, který žil po staletí bez přirozených nepřátel na ostrově, jim tak nemohl uniknout a byl rychle vyhuben. Holanďané říkávali: "Co je to za dodo (lenocha)!". V anglicky mluvících zemích se stal dodo synonymem pro nadobro mrtvé: "To be dead as a Dodo" (být mrtvý jako dodo). V přírodopisném muzeu v Port Louis můžete obdivovat jeho originálně sestavenou kostru.

Místo

Port Louis 20° 9' 40.05" S, 57° 29' 52.3536" E
Location