Jste zde

Domů » Západní pobřeží

Surfování

Všeobecně se nejčastěji surfuje u jižního pobřeží ostrova Mauritius. Hlavní sezóna je v plném proudu v době místní zimy, tedy od května do října. Ovšem doslova po celý rok panují všude přímo znamenité podmínky k surfování.

Surfování, zejména pak v oblasti zálivu Tamarin Bay, se na ostrově Mauritius stalo známým na konci 60. let 20. století díky surfařům z řad hippies. V té době přijížděli na ostrov hlavně surfaři z Austrálie, aby tu provozovali do té doby neznámý druh sportu.

I dnes se na Mauritiu nachází stále ještě dost velmi dobrých lokalit, ale již nejde o takové rarity jako tehdy, neboť současná klimatická situace už není tak příznivá vzniku mořských vln, jako tomu bylo v již zmíněných 60. letech.

Tamarin Bay

Nejlepší oblast pro surfování se nachází v zátoce Tamarin, a sice v místech, kde se vlévá Černá řeka (Black River) do Indického oceánu. Je to dobré místo pro začátečníky, kteří zůstávají spíš uvnitř útesu poblíž ústí řeky v mělké vodě s písčitým dnem.

Zdatní sportovci se ale klidně mohou vypravit jižněji od ústí řeky nad útes a tam surfovat na někdy opravdu velmi vysokých vlnách. Při dobrých povětrnostních podmínkách tady bývá oceán plný surfařů.

Potřebné sportovní vybavení si lze zapůjčit i v hotelu Tamarin, a působí tady také surfařské školy. Chcete-li získat ty nejaktuálnější informace o vlnách a o celkových podmínkách na oceánu, vždy se můžete s důvěrou obrátit na místní tým v centru vodních sportů.

Le Morne

Také Le Morne, vzdálené asi půl hodiny jízdy od Tamarinu, je vhodné místo pro surfování. Nachází se tu tzv. One-Eye Wave, světově proslulá lokalita určená pouze pro opravdové surfařské profesionály.

Surfové kluby v tomto místě neprovádějí žádnou výuku surfingu a také nedovolují surfovat na pronajatém vybavení. Pokud se i přesto na One-Eye chcete vydat, je vždy lepší dát se dohromady s nějakými místními surfaři, kteří se tam dobře vyznají.

Ilôt Sancho

Třetí známé surfařské místo na Mauritiu se nachází asi 15 kilometrů jižně od Le Morne, u ostrůvku Ilôt Sancho. Tato lokalita není kvůli některým silným proudům a relativně mělké vodě, pod níž se nalézá útes, vhodná pro začátečníky.

Jednou za rok se tady v listopadu či v prosinci konají surfařské soutěže sponzorované firmami Billabong a Quicksilver a pak můžete doslova žasnout nad výkony surfařů.

Nebezpečí

V Tamarinu někdy řádí tzv. "White shorts" (Bílé šortky), tedy surfaři, kteří bývají také někdy nazýváni Surfařskými nacisty. Jde o skupinu surfařů, která šikanuje turisty a surfuje unfair. V některých zemích si počínají opravdu brutálně.

Na Mauritiu jsou ale v podstatě neškodní. Nikdy se tu naštěstí nic vážného nepřihodilo, a to ani zahraničním surfařům. Chce to jedno jediné - respektovat jeden druhého. Pokud budete chtít sobecky využít každou vlnu a ostatním nedáte moc příležitostí, můžete se lehce dostat do problémů.

Mauritius a surfařská prkna
Autor: Edmund Garman

Místo

Tamarin Bay 20° 19' 32.6748" S, 57° 22' 41.196" E
Location