Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Klima na ostrově

Mauricius - jedna z pláží

Ostrov Mauritius nabízí velmi příjemné klima pro strávení dovolené po celý rok. Klima je subtropické, teplotní výkyvy v průběhu roku jsou nízké, a je většinou slunečno a teplo. Nejvyšší teploty můžete očekávat při návštěvě kolem vánočního období. Je ale dobré strávit návštěvou ostrova minimálně 2 týdny, aby mělo tělo dostatek času na aklimatizaci. Celoročně je třeba počítat s občasnými přeháňkami, které nabízejí příjemné změny od vysokých teplot a využít tak tento deštivý čas k výletům po ostrově.

Mauricijské léto se odehrává mezi listopadem a dubnem, a to je také nejvyšší turistická sezóna, tedy kdy je zrovna v Evropě zima. Teploty v listopadu, březnu a dubnu se pohybují v průměru okolo 28°C. Při nejvyšším létě od prosince do února je průměrná teplota 30°C, teplota vody je kolem 27°C.
Mauricijská zima není samozřejmě srovnatelná s tou naší evropskou. V měsících květen až říjen se průměrná teplota pohybuje kolem 25°C, teplota v noci může klesnout až na chladných 15°C. Pro procházky a výlety jsou to ty nejpříjemnější měsíce, protože všechno kvete. Teplota vody má příjemných 24°C.

Regionální rozdíly jsou velké, plochá severní část ostrova je chudá na srážky a horká. To stejné platí i pro západní pobřeží. Výše položené oblasti uprostřed ostrova s městem Curepipe jsou chladnější a často zahalené v mlze nebo dešťových mracích. Teplotní rozdíly se pohybují kolem 6°C. Pro pěší túry ve vyšších polohách byste si proto měli vždy na cestu zabalit i trochu teplejší oblečení. Východní pobřeží je ovlivněné stabilním jihovýchodním pasátem, je tedy o něco chladnější než severní nebo západní.

Na ostrově Mauritius není žádné významnější období dešťů. Ostrov proto můžete navštívit celoročně. Dny s největším počtem srážkových dnů jsou od prosince do března. Nicméně tropické dešťové přeháňky v horkém počasí mohou být velmi příjemnou záležitostí.
Než vyrazíte do vnitrozemí, měli byste se ujistit, jestli tam panují jasné podmínky. Často se stává, že i když je na pobřeží slunce, v centru ostrova prší.

Místo

Curepipe 20° 19' 9.0912" S, 57° 31' 36.0516" E
Location