Jste zde

Domů » Jižní pobřeží

Mahébourg

Mahébourg a jeho rušné autobusové nádraží
Autor: reibai

Městečko Mahébourg "dřímá" na jihovýchodě ostrova Mauritius. Bylo pojmenované po muži jménem Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais, který byl jedním z nejúspěšnějších guvernérů francouzského koloniálního období na tomto ostrově.

Původně bylo osídlení vybudováno během krátkého období kolonizace ostrova Mauritius Nizozemskem. Bylo to blízko k přístavu, a lidé zde měli nejen dostatek vody z mnoha řek a potoků, ale i krásný výhled na velkou zátoku. Mahébourg měl období největšího rozkvětu kolem roku 1806, během éry francouzské kolonizace.

Skvěle naplánované a vybudované široké ulice ve staré části města ještě dnes nesou svědectví o holandské a francouzské koloniální minulosti. Poté, co si Francouzi vybrali místo Port Louis jako hlavní přístav, stalo se z Mahebourgu "ospalé" přímořské město.

Minulost si dnes můžete zblízka prohlédnout v námořním muzeu Historical Naval Museum, které vypráví o námořní bitvě mezi francouzským námořnictvem a britským královským námořnictvem Royal Navy. Holandské historické muzeum v místní části Grand Port přibližuje návštěvníkům holandské osídlení ostrova.

Zdejší národně historické muzeum se objevuje na mnoha mapách a obrázcích, a vypráví zájemcům příběhy o historii ostrova. Koloniální dům s hezkým parkem určitě stojí za návštěvu.

Vstup je zdarma, otevírací doba zpravidla bývá: pondělí až sobota: 9 - 16 hodin, neděle a svátky: 9 - 12 hodin, zavřeno bývá v úterý. Na toto zajímavé muzeum upozorňuje hned u vjezdu do městečka velký vývěsní štít na levé straně.

Trochu dál po hlavní silnici si lze vlevo povšimnout kostela Notre Dame des Anges. Tento opravdu impozantní katolický kostel nadchne každého návštěvníka pestrými vitrážemi a novogotickou architekturou.

Vypravíte-li se odtud směrem k moři, dojdete na místní trh. Zde je k dostání nejrůznější zelenina, ovoce a ryby, vše zaručeně čerstvé. Indický oceán v pozadí vytváří opravdu překrásný pohled. Budete-li pokračovat v chůzi stále po hlavní silnici, dorazíte k mostu Cavendish Bridge, který se tu klene přes říčku Riviere de La Chaux.

V současné době je Mahébourg rušným centrem místního obchodu. Nový komplex vybudovaný na nábřeží slibuje nezapomenutelné procházky podél moře, najdete zde dokonce i kasino. Ve městě i v jeho okolí také roste počet malých hostinců, které navštěvují místní i zahraniční návštěvníci.

Město je známé také díky své laguně, největší na ostrově Mauritius, a díky rybolovu. V každém případě tady poznáte velmi zajímavý každodenní život Mauritijců a poznáte historii ostrova Mauritius.

Mauritius a Mahébourg se zálivem
Autor: reibai
Mauritius a Mahébourg se hřbitovem
Autor: reibai

Místo

Naval Museum, Mahebourg 20° 24' 58.59" S, 57° 42' 10.746" E
Location