Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Vodopády

Ostrov Mauritius a vodopád Chamarel
Autor: Ashok666

Chamarel

V jihozápadní části ostrova Mauritius se nachází vodopád Chamarel, pojmenovaný po francouzském důstojníkovi, který žil v této části ostrova. Vody řeky Rivière de Cap se tady řítí přes skalní hranu téměř 100 metrů do hloubky. Po úzké cestě se sem dá dojít pěšky.

Tamarinské vodopády

Ačkoliv je sem přístup poněkud krkolomný, určitě stojí tyto vodopády za vidění. Můžete se tady i vykoupat v chladivé vodě a pokochat se nádherným výhledem. Uvidíte odtud i vodopády u Vacoas, jak vám ostatně ukazuje značení u Henrietty. Tam si také můžete zaparkovat auto a pak vyrazit, nejlépe s nějakým místním průvodcem (poplatek asi 100 rupií na osobu).

Budete šplhat pěšky podél řeky, až dojdete k vodopádům. Cesta je hodně zarostlá a budete tedy potřebovat poněkud sportovního ducha a trochu důvtipu, ale nakonec to určitě úspěšně zvládnete. Odměnou vám bude skutečně velice neobvyklý zážitek z této přírodní podívané!

Hesketh Bell

V blízkosti University of Mauritius v Reduit, skoro uprostřed ostrova Mauritius, se nachází vodopád Hesketh Bell. Objevíte jej v krásném a velmi pěkně zarostlém údolí, jehož celé okolí doslova září svěží zelení. Vody padají do zalesněného údolí z výšky 5 metrů.

Při pohledu z mostu spatříte vpravo malou stezku, po níž se pak můžete vydat na procházku do údolí, které se táhne až k západnímu pobřeží. Z téhle stezky se dá i odbočit k přírodnímu bazénu u vodopádu. Je tady i možné odhodlat se ke skoku dolů a mnozí turisté to také dělají. Je ale velmi rozumné dotázat se ještě před samým skokem nějakého místního, jaká je aktuální hloubka bazénu.

Rochester Falls

Na jihu ostrova se mezi obcemi Soulliac a Saint Felix nachází vodopád Rochester Falls. Uprostřed plantáží cukrové třtiny se objevuje impozantní vodopád, kam se dá dojet po docela dobrodružné cestě. Trasa je značena.

Rochester Falls je vůbec nejširší vodopád na ostrově, obklopen nádhernou přírodou. Z výšky asi 10 metrů duní spousty vody z hor ostrova Mauritius přes dlouhá pole lávových skalisek. Spatříte tady plantáže s cukrovou třtinou, banánovníky i zarostlé řečiště, jímž se blíží voda k vodopádu.

Pokud sem přijedete autem, dá se u horní části vodopádu zaparkovat na malém parkovišti. Odtud si pak můžete vodopád v klidu prohlédnout z výšky. Dolů k bazénu vede i nenápadná stezka, a v dolní části se dají podnikat překrásné procházky podél řečiště.

Dobrodružněji založení návštěvníci si mohou vyzkoušet skoky dolů. V bazénu je dostatečná hloubka, takže je to poměrně bezpečné. Je ale velmi rozumné se předem zeptat nějakého místního, zda je dole opravdu dost vody.

Někdy totiž může nastat stav, kdy díky nízkému množství srážek není v bazénu pod vodopádem dostatečně hluboko. Ale i při dostatečném stavu vody je s takovým skokem pochopitelně vždy spojeno i určité riziko.

Návštěvu vodopádů můžete spojit i s větší objevitelskou výpravou po jihu ostrova. Dalšími zajímavými místy, která také stojí za návštěvu, jsou Le Morne, Baie du Cap (Maconde), St. Felix, Soulliac, Gris-Gris, La Roche qui Pleure či La Vanille Crocodile Park.

Geografie: 

Místo

Vodopád Chamarel 20° 26' 34.9332" S, 57° 23' 8.232" E
Location