Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Cyklóny

Cyklóna u ostrova Mauritius

V měsících prosinec až březen se můžete na ostrově setkat s tropickými cyklónami, které doprovázejí deště. Mauritius leží ve statistickém průměru pouze jednou za 5 let ve středu nějaké cyklóny.

Nicméně každý rok zasáhne ostrov 3 - 5 tropických bouří. Cyklóny vznikají nejčastěji ve výšce severního a jižního obratníku, kde se ohřívá velké množství vody na dlouhou dobu až na 26°C.

Při této teplotě se vypařuje voda na povrchu mnohem rychleji než voda v podkladových vrstvách. Takže se tvoří vysoká mračna, která se dají do pohybu díky otáčení Země a přinesou s sebou bouře a silné deště.

Prázdninová střediska jsou samozřejmě dobře připravena na tyto bouře. Po cyklóně je třeba ale počítat s tím, že nefunguje elektřina, neteče voda z kohoutku a telefonní síť je přerušená. To může také vést ke zpoždění letů.

Upozornění na bouřku je šířeno prostřednictvím televize a rozhlasu. Na místním bezplatném telefonním čísle 96 se dozvíte aktuální varování a užitečné informace v několika jazycích.

Varovný systém na ostrově Mauritius je rozdělen do čtyř kategorií:

Kategorie 1: Existuje teoretická možnost, že cyklóna, i když je vzdálená stovky kilometrů od Mauritia, může zasáhnout ostrov.

Kategorie 2: Zvýšená pravděpodobnost cyklóny, silné deště.

Kategorie 3: Ostrov se nachází v oblasti zasažené cyklónou. Letiště je uzavřené, je zákaz vycházení a jízdy jakýmkoliv dopravním prostředkem. Rychlost větru dosahuje 120 - 160 km/hod.

Kategorie 4: Cyklóna se nachází nad ostrovem. Prosím, postupujte podle pokynů, které vám dá personál hotelu. Ve svém pokoji jste v bezpečí.