Jste zde

Domů » Historie a památky

Historie ostrova

"Modrý Mauritius"

1000 př.n.l.: Historikové se domnívají, že ostrov objevili již Féničané na jejich námořních cestách kolem Afriky.

10. století: Arabský obchodní cestující Hassan Ali Ibn zmínil ve svých spisech Mauritius pod názvem "Diva Mashriq" (Východní ostrov).

1502: V portugalské námořní mapě se ostrov poprvé objevil pod názvem "Dina Arobi". Ostrov nebyl obydlen a využíval se pouze jako základna pro námořní cesty Portugalců do Indie.

1598: Ostrov obsadili Holanďané a přejmenovali ho podle prince Mořice (francouzsky Maurice) Oranžského a vévody z Nassau.

1638: Na východním pobřeží byla založena první stálá holandská osada. Její obyvatelé vymýtili ebenové lesy a přivezli první otroky z Madagaskaru. První pokusy pěstování cukrové třtiny, čaje a tabáku ztroskotaly.

1710: Holanďané opouštějí ostrov a ničí po sobě všechny budovy. Jsou zde už jen piráti, kteří používají ostrov jako základnu pro jejich nájezdy v Indickém oceánu.

1715: Francouzi zabírají ostrov a dávají mu nové jméno "Ile de France". Bylo dovezeno větší množství otroků z Afriky a úspěšně se s nimi dařilo obhospodařovat plantáže s cukrovou třtinou.

1735: Francouzský guvernér Mahé de Labourdonnais pokládá základy pro rozvoj ostrovního státu. To zajišťuje zásoby potravin a vody, stavbu silnic, mostů a nemocnic. Ostrov se stává atraktivnější pro obchodní cestující a osadníky.

1796: Na ostrově Ile de France dochází ke vzpouře proti ústřední vládě v Paříži, protože po francouzské revoluci i zde mělo být zrušeno otroctví. Sedm let byla kolonie ve sporu s Paříží, a v roce 1803 byl na ostrově zaveden napoleonský kodex. Otroctví bylo stále povoleno.

1806-1814: Britové v rámci francouzsko-britské bitvy o nadvládu v Indickém oceánu vyhlásili blokádu ostrovu Ile de France. V roce 1810 se konala velká námořní bitva u Vieux Grand Port, kterou vyhráli Francouzi. Nicméně jen o několik měsíců později Britové dobyli Ile de France a Francouzi byli nuceni podepsat kapitulaci. V roce 1814 ostrov, který se opět jmenuje Mauritius, patří oficiálně Britům.

1832: Cukrová třtina je stále více propagována jako monokultura, protože to je jediná plodina, která odolá častým hurikánům.

1835: Zrušení otroctví na ostrově. Jako náhrada nyní do země přicházejí levné pracovní síly z Jižní Indie.

1847: Je vyrobena jedna z nejdražších tiskových chyb všech dob, Modrý Mauricius.

1901: Ostrov, kde jsou nyní většinovou populací Indové, navštívil Mahátma Gándhí.

1958: Bylo zavedeno všeobecné volební právo. Nově vytvořená strana Parti Travailliste bojuje pod vedením sira Seewoosagura Ramgoolana za nezávislost země.

1968: Mauritius je dne 12. března vyhlášen jako samostatný stát v rámci Britského společenství. Sir Seewoosagur Ramgoolan se stal prvním předsedou vlády.

1992: 12. března je stát vyhlášen za republiku.

Místo

Hlavní město Port Louis 20° 9' 33.3792" S, 57° 30' 9.2916" E
Location