Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Oslavy Nového roku

Západ slunce na Mauritiu
Autor: Br@hl

Tradiční novoroční oslavy každoročně vypuknou na ostrově Mauritius vždy již na Silvestra, tedy 31. prosince.

Je tomu tak ostatně asi všude na světě, protože většina států světa se řídí gregoriánským kalendářem.

Pokud si ostrov představujete jako obraz exotické dovolené s konejšivými letními večery, s jasnými a zářivými barvami, s hudbou, která se vám dostane doslova pod kůži, nejste určitě daleko od pravdy ani během těchto oslav.

Zpívá a tančí se na plážích hlavního města Port Louis po celou noc, na ulicích střílejí ohňostroje a všude zní hudba. Je to takový nesmírně pestrý mix popu, reggae a tradiční hudby sega, a tím vším se tu vítá Nový rok.

1. i 2. leden jsou na Mauritiu oficiální státní svátky, takže slavnostní nálada mezi obyvatelstvem i turisty může bez nějakých obav trvat delší dobu. Všichni se scházejí na plážích, aby oslavili Nový rok.

Jedinou nevýhodou je snad jen počasí, které tu panuje během těchto oslav. Od ledna je totiž vrchol sezóny cyklón a na ostrově může být toto období doprovázeno silným větrem, dešti a bouřkami, které jsou schopny narušit veselý charakter novoročních oslav.

Tyto vrtochy přírody mohou skrápět slavící osoby až do poslední nitky, ale ti si mohou třeba myslet, že jim na Nový rok prší na ostrově štěstí. Žádné klimatické výkyvy nemohou utlumit zdejší slavnostní náladu.

Kromě západních oslav Nového roku se na mnoha místech ostrova Mauritius slaví též čínský Nový rok. Bývají to takové oslavy jara, které se orientují podle lunárního kalendáře, takže tyto oslavy nikdy nepřipadnou na stejný den.

V rámci těchto svátků se očisťují domy, je zakázáno v tento den používat nože a nůžky a barvou dne je červená. Ve formě potravin se přinášejí oběti různým čínským bohům a hodně se přitom odpalují ohňostroje. Obecně platí, že čínský Nový rok vychází na měsíc leden nebo únor podle západního kalendáře.

Oslavy Nového roku jsou tedy na ostrově Mauritius jako stvořené pro strávení dovolené. Co může být lepšího, než trávit tento sváteční čas v teplém podnebí s vlastní rodinou?

Hotely na ostrově v tuto roční dobu ale obvykle upřednostňují delší časové pobyty, protože první dva týdny roku v lednu tu jsou považovány za vrchol hlavní sezóny.

Ale hotely nejsou jedinými ubytovacími možnostmi, k ubytování vám skvěle poslouží i různé vily, apartmány a penziony typu "Bed and Breakfasts", které mohou být právě tak luxusní a prostornou alternativou. Zmíněný způsob ubytování totiž většinou nabízí i přímý přístup na pláž, grilování i účast na úchvatných pyrotechnických představeních na Silvestra.

Na Nový rok organizuje většina hotelů slavnostní večery, přístupné jak ubytovaným hostům, tak i cizím návštěvníkům. Po zaplacení určitého poplatku si tam mohou dát i hosté, kteří zde nejsou ubytovaní, snídani formou bufetu a vychutnat si k tomu ještě nějaký koncert nebo dokonce tanec sega.

Pokud plánujete strávit novoroční dovolenou na Mauritiu, pak doporučujeme udělat co nejdříve rezervaci. Mějte vždy na paměti, že během tohoto období je často v hotelech vyžadováno alespoň sedmidenní ubytování.

SIlvestrovský ohňostroj
Autor: anthonycramp

Místo

Port Louis 20° 9' 38.7972" S, 57° 30' 2.988" E
Location