Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rady na cestu, 1. část

Pobřeží ostrova Mauritius
Autor: whl.travel

Přílet na ostrov

Před přistáním na ostrově Mauritius každý návštěvník ostrova dostane k vyplnění předepsaný formulář, který je nutno ještě před vlastním vystoupením z letadla na tamní půdu vyplnit. Je zapotřebí zde uvést především číslo vašeho cestovního pasu, číslo letu, vaše povolání a podrobnosti o způsobu ubytování na ostrově. Takto vyplněný formulář je poté překontrolován pasovou kontrolou spolu s údaji ve vašem cestovním pasu.

Ujistěte se raději již předem, že je váš cestovní pas platný ještě po dobu následujících 6 měsíců. Pohraniční policie zde vydává při vstupu tzv. "Entry Permit", a to na základě předložené platné letenky a rezervace v hotelu. Při pobytu kratším než 6 měsíců není zapotřebí žádných víz.

V letadle vám bude vydán ještě další formulář, který se týká kontroly zdravotního stavu. Mauritijská vláda chce totiž zamezit průniku nových nemocí, které by se mohly touto cestou na ostrov zavléci. Otázky zmíněného formuláře se týkají např. předchozích pobytů v oblastech, kde se vyskytuje žlutá zimnice, atd..

Poté přistanete na letišti Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport, které se nachází v jihovýchodní části ostrova Mauritius. Neleží tedy, jak bychom obvykle předpokládali u mezinárodního letiště, v blízkosti hlavního města Port Louis, ale právě mimo velká města. Letiště je však přímo napojeno na dálnici, takže do jednotlivých rekreačních středisek se dostanete velmi rychle. Až na místo Grand Baie, které se nachází na severu ostrova, vám potrvá cesta maximálně 1 hodinu.

Již sám přílet na ostrov bývá pro mnoho návštěvníků nádherným zážitkem. A to obzvlášť, pokud jste za sebou zanechali studenou evropskou zimu a již brzy ráno se vaše letadlo přiblíží k ostrovu. Již z letadla můžete obdivovat překrásné zátoky a při prvním pohledu na palmy začne srdce každého návštěvníka bít o poznání rychleji.

Jakmile přistanete a vyjdete z letadla, určitě vás překvapí teplo, což zřejmě uvítáte, protože budete mít stále ještě na mysli to lezavé zimní počasí ve střední Evropě. Řeknete si asi: "Ach, konečně je teplo, sluníčko svítí a obloha je modrá." Turisté mají skutečně úsměv na tváři, když jsou po úspěšném přistání letadla srdečně vítáni přátelským a uvolněným leteckým personálem. Ostrov je známý svou pohostinností a vřelostí. Každý to tady pocítí bezprostředně po přistání a budete se tu opravdu cítit jako doma.

Pokud se ocitnete na letišti, následuje po pasové kontrole ještě krátká kontrola zdravotnická. Pak se přejde ke kontrole zavazadel. Pokud s sebou vezete nějaké zboží, které musí být deklarováno, je zapotřebí to nahlásit celníkům. Například dovoz rostlin a potravin je zakázán a na letišti je k těmto účelům několik odpovídajících prostorů k likvidaci uvedených komodit.

Místo

Letiště Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport 20° 25' 50.9448" S, 57° 40' 30.7668" E
Location