Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rady na cestu, 2. část

Krajina ostrova Mauricius
Autor: Yashna M

Živá zvířata musí být po příletu nejméně po dobu 6 měsíců v karanténě. Platí i zákaz dovozu celé řady farmaceutických produktů a určitě si nezapomeňte vzít s sebou lékařský předpis, který odůvodňuje držení lékařských medikamentů, které užíváte. Cizí měnu můžete dovážet v neomezené výši, ale musíte to uvést v deklaraci.

Jen pár kroků od celního odbavení je již východ a vy dojdete na parkoviště před letištěm, kde si snadno najdete nějaké taxi nebo autobus cestovní kanceláře, aby vás zavezl na místo vašeho ubytování.

Vízum a cestovní pas

Chcete-li cestovat na ostrov Mauritius, musíte vlastnit cestovní pas, který má dobu platnosti ještě nejméně 6 měsíců po příletu. Kromě toho také musíte předložit platnou zpáteční letenku a také platnou hotelovou rezervaci na ostrově.

Pohraniční policie vydává při vstupu do země tzv. "Entry Permit", a to na základě předložené letenky a hotelové rezervace. Při pobytu na ostrově do 3 měsíců není nutno žádat o žádné vízum. U pobytů na délku 3 - 6 měsíců je zapotřebí předložit povolení vstupu - Entry Permit, cestovní pas a doklad o prodloužení pobytu od mauritijského imigračního úřadu (Immigration Office).

Podnebí a cyklóny

Od listopadu do května panuje na ostrově Mauritiu léto s teplotami okolo 30° C. Mořská bríza vane v této době prakticky pořád a příjemně ochlazuje. Od května do října pak nastává místní zima, ale samozřejmě to není ta evropská studená zima se sněhem. V měsících červenec a srpen jsou tady teploty 20 až 25° C, což je velice příjemné. Noci bývají obecně poměrně chladné.

Příjemnou dovolenou lze tedy trávit na ostrově Mauritius opravdu po celý rok, není tady ani žádné období dešťů. V létě sem mohou občas cyklóny nahnat silné bouře s vichřicemi, ale od prosince do března se vyskytují na ostrově zimní anti-cyklóny, které jsou mnohem slabší než cyklóny.

Cyklóny se tu oznamují v médiích několik dní předem, a z těchto předpovědí je též možné se dozvědět o jejich směru, a zda představují pro ostrov nějakou hrozbu. Lepší je také předpokládat, že v takových případech může dojít třeba i k přechodným výpadkům elektřiny a dodávek vody, a počítat tak s tím.

Očkování a zdravotnictví

Pro cestu na ostrov se doporučuje očkování proti tetanu, záškrtu, obrně a hepatitidě typu A. Jako zabezpečení proti zvláštnímu riziku (např. pro aktivní milovníky joggingu, turistiky, atd.) je dobré se nechat naočkovat také proti vzteklině a tyfu. Při delším pobytu na ostrově byste měli důkladně zvážit i očkování proti hepatitidě typu B.

Pro všechny návštěvníky z oblastí, kde se vyskytuje onemocnění žlutou horečkou, je předepsáno též očkování i proti této chorobě.

Příroda ostrova Mauricius
Autor: Yashna M

Místo

Letiště na ostrově Mauritius 20° 25' 50.9448" S, 57° 40' 30.7668" E
Location