Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rady na cestu, 3. část

Mauritius - autobusová zastávka
Autor: llee_wu

Gastrointestinální poruchy, tedy onemocnění žaludku a střev, jsou nejčastějšími onemocněními, jemuž jsou zdejší turisté vystaveni. Proto je bezpodmínečně nutné dbát velmi pečlivé na hygienu potravin a nápojů. Voda z místního vodovodu se dá pít pouze po převaření.

Velmi důležitá je i dostatečná ochrana před sluncem. Slunce na ostrově Mauritius rozhodně hřeje víc než v Evropě, a dokonce i při zatažené obloze můžete dostat úpal. Proto je zapotřebí používat ochranné prostředky proti slunečnímu záření s vysokým ochranným faktorem a pomalu si zvykat na tamní sluníčko. Pobyt ve stínu zde pro vás tedy bude hrát dozajista prvořadou roli.

Očkování proti malárii není na Mauritiu již nutné, poslední infekce tady byla hlášena v roce 1998. Ale proti komárům je potřeba účinně se bránit. Chraňte se také oblečením s dlouhými rukávy, moskytiérami a repelenty. Komáři mohou přenášet horečku dengue.

V březnu 2006 se v evropských médiích objevily informace o masovém výskytu onemocnění chikungunya na La Réunionu, Mauritiu a na dalších ostrovech v Indickém oceánu. Toto onemocnění se přenáší právě bodavým hmyzem. Mezitím se počty pacientů díky zesílenému boji tamní vlády proti komárům výrazně snížily.

V rybnících, jezerech a řekách někdy hrozí nebezpečí patogenů schistosomózy (bilhariózy). Koupání v těchto vodách je třeba se vyhnout. Onemocnění HIV a AIDS se rozšířilo již téměř po celém světě a bohužel i na tento ostrov. Riziko infekce může způsobit nechráněný pohlavní styk, krevní transfúze a znečistěné jehly injekčních stříkaček.

Zdravotní péče

Zdravotní péče na ostrově Mauritius je ve své podstatě dobrá. Ve veřejných nemocnicích je péče dokonce i turistům poskytována zcela zdarma. Soukromé nemocnice sice nabízejí lepší standardy, ovšem za jejich služby se musí zaplatit v hotovosti.

Pro více informací a o další rady je nejlépe obrátit se na svého lékaře. V žádném případě byste ale neměli váhat s uzavřením soukromého zdravotního pojištění pro cesty do zahraničí i pojištění zdravotnických nákladů po návratu do vlasti.

Doprava

Na ostrově existuje vícero možností, jak zde cestovat, v nabídce je autobus, auto nebo taxík. Autobusy jsou nejlevnějším způsobem jak ostrov poznávat. Je tu zřízeno mnoho různých autobusových linek, které fungují v různých částech ostrova. Autobusy jezdí obvykle od 5 do 19 hodin. Jízdní řády tady žádné nejsou, ale obvykle nebudete na další autobus nějak dlouho čekat.

Autobusové zastávky jsou značeny "Bus Stop". Jízdenky jsou velmi levné a lze je zakoupit přímo v autobusu u řidiče. Na některých trasách jezdí i expresní autobusy. Ty ale nezastavují na všech zastávkách, zato však bývají často klimatizované.

Pro individuální výlety je nejlepší pronajmout si auto, to ovšem předpokládá vlastnit mezinárodní řidičský průkaz. Bezpochyby mimořádně důležitou informací je skutečnost, že na Mauritiu se jezdí vlevo.

Místo

Nemocnice Dr Jeetoo Hospital, Port Louis 20° 10' 8.6124" S, 57° 30' 6.7608" E
Location