Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Rady na cestu, 4. část

Mauritius a panorama hor
Autor: llee_wu

Na čerpacích stanicích na ostrově Mauritius je stanovena cena pohonných látek již se započítáním ceny za služby. Je tu k dostání jen bezolovnatý benzín Super a nafta, a ceny pohonných hmot jsou pevně stanoveny vládou.

Jednodenní výlety je nejlepší podnikat taxíkem. Taxikáři jsou tady také současně soukromými cestovními průvodci. Cena za cestu by měla být v každém případě dojednána ještě před zahájením jízdy.

Oblečení na pláž

Mauritius je zemí ovládanou hinduistickou a muslimskou kulturou. Nudismus je tu proto na plážích zakázán. Koupání "nahoře bez" tu také vidí neradi, ale u soukromých hotelových komplexů je tolerováno.

Návštěva chrámů

Kdo se rozhodne zavítat na zdejší posvátná místa, musí být řádně a slušně oblečen. V každém případě je nutno vyvarovat se nějakých mini sukní, šortek a tílek, abyste tím neurazili místní věřící.

Při návštěvě hinduistického nebo buddhistického chrámu si musíte zout boty a sundat pokrývku hlavy. Návštěva mešity je povolena pouze mimo čas modliteb. Ženy by si měly také zjistit, zda je jim tam povolen vstup.

Fotografování

Při fotografování lidí byste je měli nejprve požádat o svolení. I při fotografování v pro místní obyvatele posvátných místech byste měli být zvláště opatrní.

Spropitné

Dávat nějaké spropitné v místních podnicích není povinností, ale je každopádně přijímáno s radostí. 10 % je běžná částka.

Telefonování

Mezinárodní předvolba pro volání na Mauritius je 00230. Na ostrově působí dva mobilní operátoři: Orange a Emtel. I se svým mobilním telefonem můžete využívat sítí těchto poskytovatelů, volat i posílat textové zprávy po ostrově i do zahraničí. Volání je založeno na roamingových poplatcích a je velmi drahé.

Vezměte na vědomí i ten fakt, že příjemci vašich zpráv budou muset zaplatit jistý poplatek. Levným způsobem, jak komunikovat mobilním telefonem na Mauritiu, je zakoupit si tzv. Starter Pack (SIM karta a předplatné) místního poskytovatele.

Abyste alespoň trochu snížili náklady na telefon, můžete volat z místních telefonů a používat tzv. CallingCards (např. Sezam). Při volání do Evropy jsou tyhle služby za velmi nízké ceny. Karty jsou ke koupení v supermarketech a v obchodech se suvenýry.

Pošta

Nějakou pohlednici z "Perly Indického oceánu" byste určitě měli svým přátelům a známým ze své dovolené poslat. Ceny jsou velmi rozumné, ale může trvat několik týdnů, než dopisy a pohlednice dorazí do Evropy.

Pošty jsou otevřeny od pondělí do pátku v době od 8:15 do 11:15 hodin a pak ještě od 12 do 16 hodin. V sobotu mají otevřeno od 8:15 do 11:45 hodin. Známky lze často zakoupit v obchodech se suvenýry. Dopisy a pohlednice můžete odeslat i na mnoha hotelových recepcích.

Elektřina

Napětí v elektrické síti je na Mauritiu 220 voltů. Dodávka elektrického proudu odpovídá britským normám a jde tedy o proud třífázový. V mnoha prázdninových oblastech je také zabudován evropský systém. Je určitě rozumné vzít si s sebou i nějaký ten adaptér.

Místo

Post Office, Port Louis 20° 9' 35.8344" S, 57° 30' 5.778" E
Location