Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Svátky, tanec a hudba

Oslava svátku Thaipoosam Cavadee
Autor: V.Gaudeau

Místní obyvatelé mají díky své kulturní rozmanitosti kalendář, ve kterém se drží mnoho různých svátků. My vám zde uvedeme některé nejdůležitější. Jako turisté byste si neměly nechat ujít příležitost být přítomni při těchto slavnostech, vždy budete srdečně vítáni.

Čínský svátek jara: Koncem ledna - začátkem února. Pořádají se slavnostní průvody s tančícími draky, se lvy vyrobenými z pappmaché a s ohňostrojem.

Thaipoosam Cavadee: Počátkem února se koná svátek kajícníků, který se slaví půstem, rituální očistou a odříkáním.

Maha Shivatree: Polovina února - polovina března, třídenní hinduistický festival, při kterém se stovky tisíc Hindů vydávají na pouť k sopečnému jezeru Grand Bassin, aby se zde očistili svatou vodou od svých hříchů.

Národní svátek: 12. března, na počest založení státu se konají různé průvody.

Holi: V březnu, radostná oslava ohně a barev. Hindské obyvatelstvo postříká každého, kdo překročí cestu s obarvenou vodou a práškem.

Svátek Nanebevzetí Panny Marie: 15. srpna, tento svátek slaví křesťané velkým procesím.

Ganesh Chaturi: Září, hinduistický svátek na počest Ganeshe, boha moudrosti, štěstí a úspěchu.

Jaques Désirée Laval: 8. - 9. září, v den smrti francouzského misionáře a lékaře, kterému byla na ostrově přiznána léčivá síla, se koná křesťanské procesí k jeho hrobu.

Eid-Ul-Fitr: Polovina října - polovina listopadu, muslimové slaví konec postního měsíce ramadán s dary, modlitbami a slavnostním pokrmem biryani.

Divali: Říjen – listopad, hinduistický festival světel připomíná vítězství boha Rámy nad démonem Ravana. Tisíce světel, svíček a olejových lamp rozsvítí ostrovní ulice.

Každý návštěvník ostrova Mauritius by se měl alespoň jednou zúčastnit tanečního představení národní tance Sega, který má své kořeny v Africe. V 18. století vznikl na ostrově jako tanec otroků. Otroci se po práci scházeli a zpívali o lásce, utrpení a o všem, co by jim měl život nabídnout. Ženy se houpají v bocích ve svých dlouhých sukních a plné radosti se otáčejí kolem své vlastní osy.

Doprovázejí je hudebníci se třemi typickými instrumenty: Ravane, maravane a triangel. Ravane je plochá, kozinkou potažená tamburína, která má krásný zvuk. Maravane je "plechovka", ve které jsou zrna nebo sušené fazole, které vyrábějí hlasitý rachot. Mnoho hotelů nabízí jednou týdně typický sega taneční večer, během kterého se turisté mohou také pokusit pohybovat v opojném rytmu.

Mladí lidé na odtrově Mauritius dnes milují seggae, nový hudební styl, který vznikl ze spojení segy a reggae. Nejvýznamnějším představitelem seggae byl muzikant Kaya, který zemřel v roce 1999.
Vzhledem k velké indické populaci na Mauritiu je na ostrově zastoupena také indická filmová hudba. Všude je slyšet hudba z Bollywoodu: v supermarketech, v rádiu i během jízdou taxi po ostrově.

Místo

Grand Bassin 20° 25' 5.0016" S, 57° 29' 30.9984" E
Location