Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Zajímavosti na severu, 2. část

Mauricijský Poudre d'Or - památník Saint Géran

Poudre d'Or
Malá rybářská vesnice Poudre d'Or na ostrově Mauritius se objevuje ve starých dokumentech a mapách znovu a znovu jako možný úkryt pirátského pokladu. Není divu, že název místa se překládá jako "Zlatý prach". Tak v 50. letech minulého století narazil jeden zemědělec při práci na kufr plný zlatých mincí. Od té doby hledači pokladů z celého světa navštěvují tuto malou vesnici. Poudre d'Or je také místem dramatického a nešťastného ztroskotání lodi Saint Géran v roce 1744, která inspirovalo spisovatele Bernardina de Saint-Pierra k napsání love story "Paul et Virginie". Dnes zde stojí památník k připomenuti této tragédie.

Pamplemousses
Botanická zahrada Pamplemousses je jedním z návštěvnických magnetů na Mauriciu. Pokud si sem zajedete, určitě nebudete litovat. Zahrada má své počátky v roce 1736, kdy se zde usadil francouzský guvernér Mahé de Labourdonnais. Tehdy zde byla založena první zahrada s bylinkami a rostlinami z Asie a Evropy, která se v průběhu let stále více a více rozšiřovala. Nástupce Labourdonnaise, Pierre Poivre, pokračoval v dalších letech v tomto ambiciózním projektu, aby zlomil holandský monopol na koření a neustále zahradu rozšiřoval. V roce 1988 obdržela botanická zahrada jméno Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden Pamplemousses na počest "otce nezávislosti", prvního premiéra na tomto ostrově. Jeho hrob můžete dnes navštívit v parku.

Na ploše 37 hektarů areálu bylo shromážděno přibližně 600 druhů rostlin z celého světa. Návštěvníci se mohou procházet po ulicích lemovaných palmovými stromy a klikatými cestami pod banánovníky s jejich opojnou vůní. Cesty vedou kolem rybníků, ohrad s obřími želvami a jávskými jeleny. Park je známý pro své jezírko s lekníny, jejichž obří listy údajně dokonce unesou nad vodou i váhu dítěte. Další zajímavostí je palma talipot. Chcete-li ji vidět v celé své kráse, musíte mít jako návštěvník opravdu velké štěstí: Kvete totiž jen asi jednou za 50 - 60 let žlutými květy, a pak odumírá. Dále se v parku nachází starý cukrovar a bílé koloniální panské sídlo, kde můžete navštívit výstavu fotografií o historii nezávislosti ostrova. Tak mohou návštěvníci strávit celý den v botanické zahradě, a budou nadšeni všemi nádhernými dojmy, které zde posbírají.

L’Aventure du Sucre
Ve staré rafinérii na cukr v Beau Plan, vzdálené jen asi 300 m od Pamplemousses, se dnes nachází muzeum, které se věnuje historii ostrova v souvislosti s výrobou cukru. Živě vám tento příběh bude ukázán pomocí obrázků a filmů. K tomu si ještě můžete prohlédnout staré výrobní stroje. Návštěvník tak snadno pozná, jak důležitá je dnes produkce cukru pro rozvoj ostrova Mauritius.

La Nicolière
La Nicolière je také jakýmsi "tajným tipem" mezi návštěvníky ostrova Mauritius. Je to obrovská přehrada, která nabízí krásný panoramatický výhled na sever ostrova.

Část mauricijské botanické zahrady Pamplemousses
Mauricijská rafinérie na výrobu cukru L’Aventure du Sucre

Místo

Botanická zahrada Pamplemousses 20° 6' 26.2872" S, 57° 34' 47.0244" E
Location